О рату и миру на Универзитету у Крагујевцу

SHARE:



Kрагујевац – О феномену рата, о култури мира: промишљања, анализе, искуства, назив је научног скупа који се одржава на Универзитету у Крагујевцу. Овај тродневни скуп, који се данас завршава, део је ширег међународног пројекта под називом „Југословенски ратови: друга страна европске цивилизације – научене лекције и трајни изазови”. Носилац пројекта је Универзитет Сапијенца у Риму, а партнери су Универзитет у Крагујевцу, Универзитет „Рамон Љуљ” у Барселони и Радио Слободна Европа из Прага. Научни скуп у Крагујевцу део је програма „Европа за грађане” који суфинансира Европска унија, а спроводи Европска комисија.

На скупу учествују професори крагујевачког Филолошко-уметничког факултета, универзитета Сапијенца и „Рамон Љуљ”, представници нашег Министарства културе и информисања, крагујевачког Спомен-музеја „21. октобар”, Прве крагујевачке гимназије, Италијанског института за културу у Београду, као и страни журналисти који су се окушали у ратном новинарству, извештавајући са ратишта у бившој Југославији.

Студенти Универзитета у Крагујевцу су имали прилику да из прве руке чују како изгледа бити ратни новинар, са чим се суочава, какве притиске трпи и у шта се професија претвара под теретом политике и интереса земаља које су уплетене у сукоб.

О својим искуствима са ратишта говорила је Аија Куђе, летонска новинарка, дописница Радија Слободна Европа која је деведесетих извештавала углавном из Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије. Студентима су приказани инсерти из њеног документарног филма „Београд током југословенских ратова”, о коме је говорила и руска песникиња Елена Фанајлова, такође новинарка Радија Слободна Европа.

– Ратно новинарство подложно је цензури више него било које друго извештавање. Негде не можете да одете због ратних дејстава, негде вам не дају да одете јер је у питању војна тајна, а извештавање са неког места може да угрози цивиле. Ратни новинар углавном штити политички интерес земље из које долази, али где је ту онда истина. Пуна истина се сазна тек по завршетку рата – каже Куђе.

Скупови попут овог крагујевачког, како је наведено, служе да би се о феномену рата проговорило из различитих перспектива, да би се младима предочила сва разарајућа дејства једног оружаног сукоба, али и да би се понудиле могућности дубљег промишљања и бољег схватања рата као феномена. Нагласак је, ипак, на ширењу културе толеранције и дијалога, пре све ради упознавања идентитета других народа.

Потка пројекта који спроводи ЕУ, према речима ванредног професора Универзитета у Крагујевцу Луке Ваља, налази се у уводу у Повељу о основним правима Европске уније: „Европски народи, уједињујући се међусобно све чвршће, одлучили су да поделе будућност мира засновану на заједничким вредностима”. Остаје да се види хоће ли те вредности издржати пробу времена, у околностима политичких промена које се дешавају у целом свету.


Name

info,1,Kragujevac,12,
ltr
item
Yugoslav Wars: О рату и миру на Универзитету у Крагујевцу
О рату и миру на Универзитету у Крагујевцу
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiR6Zlh-unUBDl6BQCJ-blEaKGnvrPm9I_N4sj0WBIQbu-DD79QcwkiLWkY1_RGWuvWvd-M3A1ibTm_cojofkBV3Y3y5xAzRCq6K0xdrId3XsiftUQeVwE3-rL5aBOrGIguODgepzCncA/s640/O-fenomenu-rata-juce-i-iz-novinarskog-ugla.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiR6Zlh-unUBDl6BQCJ-blEaKGnvrPm9I_N4sj0WBIQbu-DD79QcwkiLWkY1_RGWuvWvd-M3A1ibTm_cojofkBV3Y3y5xAzRCq6K0xdrId3XsiftUQeVwE3-rL5aBOrGIguODgepzCncA/s72-c/O-fenomenu-rata-juce-i-iz-novinarskog-ugla.jpg
Yugoslav Wars
http://www.yugoslavwars.kg.ac.rs/2017/03/blog-post_46.html
http://www.yugoslavwars.kg.ac.rs/
http://www.yugoslavwars.kg.ac.rs/
http://www.yugoslavwars.kg.ac.rs/2017/03/blog-post_46.html
true
1697828593974528401
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy